Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Házasságbakik

2013.01.25

 

 
ÉVFORDULÓ
 
B.- (Béla zakóban bal fenn ejön) Juli, Juli, megjöttem...
 
J- Béla, Bélám végre itthon vagy .(nyakába ugrik) Már nagyon vártalak. Ma nagyon fínom, ünnepi vacsorát készítek Lesz fínom aperó, a kendvenc borocskád, rántotthús sajttal töltve, francia saláta, kis kaviár, a végéra pedig amit nagyon szeretsz, gesztenye püré pici konyakkal. Tudod, milyen nap van ma?
 
B.- Tudod-e? (karjait széttárva mereven a lány szemébe néz, és fejével int, hogy kezdjen keresni nála valamit) 
 
J.- (keresni kezd a belső, majd a külső zsebeiben, majd megtalál a külső zsebben egy arany színű órát.)Jujj, de gyönyörű. Jujj , de örülök neki. Pont ezt néztem ki a múltkor a belvárosban.
 
B.- Tényleg örülsz neki? Valóban ezt nézted ki? És azt tudod,hogy ez az óra pontos? Mondom, ez az óra pontos. Az ÓRA...
 
J.- Jó, jó igyekezni fogok, csak tudod mindig köüzbe jön valami vagy valaki. De igazán nem kellet volna! Ennyi pénz otthagyni a Bizományiban!? (leveszi Béla kabátját és bal középen kimegy. Közben...) A  hetediket én sem felejtettem el, én is vettem neked lepetést. (Béla köntösével jön vissza. Felsegíti rá. Int a szemével, hogy most ő keressen) 
 
B.- (Kotorászni kezd előbb a jobb, majd a bal zsebében, ahol megtalálja a bazi nagy sárga öngyújtót. Kezéba veszi, meggyújtja, láthatóan nem érti) – De, de én nem is dohányzom. 
 
J.- Világít is! (bekapcsolja a gyújtó végi lámpát)
 
B.- De, mint mondtam, nem dohányzom. És te sem.
 
J.- Az igaz, de a mama. Tudod, akárhányszor anyámnál vagyunk, mindig probléma neki rágyújtani, mert vagy valahová eltette, vagy elfogyott a gyufája. Milyen klassz gesztus lesz tőled, hogy hip-hop, tüzet adsz neki.
 
B.- Anyádnak tüzet. Én. Abüdös bagójának. Ha nem tudnád, ő az anyósom. 
Ezt a bazi nagy izét. Cipeljem magammal. Anyádhoz... (zsörtölődve)
Na és összebarátkoztál a kínaival?
 
J.- Milyen kínaival?
 
B.- Hát akitől ezt az izét vetted? 
 
J.-  Ne hülyéskedj! Nő volt az eladó. Da most ülj le kényelmesen, nézd a TV-t, Nézd csak milyen szép csaj van benne. (Ö is nézi a TV-t) Nem rossz mi? (Béla ölébe ül)
 
B-. Hát nem rossz. A fiú sem. Ritkán adnak ilyen finom, gusztusos szerelmi jelenet nem?
 
J.- (Megcsókolja a férjét) Igen, de így sohasem vacsorázunk. (felpattan és jobbra kimegy)
 
B.- Tüzet az anyósomnak. Cipeljem az a dögnagy ipari gyújtót. Világít. Még jó, hogy nem fütyül is Én lehetnék az anyóson kanári madara ünnepnapokon. Hm. Nem véletlenül félnek a házasság hetedik évétől. 
 
J.- (Teríteni kezd.) Tölts aperót! (Bála kitölti. Judit ismét Béla ölébe ül. Elveszi a felesét) Egészségedre. ( Megisszák, majd ismét kimegy. Kötény van rajta) Hozom a bort, addig nyisd ki! (Behozza a bort és a poharakat)
 
B.- (élvezettel nézi a TV-t, közben kinyitja a bort és mindkettőjüknek tölt, de a dugós első kortyot magának)
 
J.- Tudod, hogy ritka udvarias ember vagy? Tudod, hogy sok munkaebéden veszek részt, de tízből, ha egy ember tölt magának először a borból, hogy az esetleg beleesett dugótörmelépk ne a nő poharába essen.Látod, ezért is imádlak még hét év után is.
(közben szorgalmasan terít.)
 
B.-  Ez szokás kérdése. Ha még számít nekünk valamit is a szívünk hölgye, odafigyelünk rá.  (közben szorgalmasan igazgatja a szalvétát, evőeszközöket stb.Láthatóan nagy élvezettel fog hozzá az ünnepi vacsorához.) 
 
J.- (Az asztal már rendkívül gusztusos. A díszes szalvéták, a gyertya, a csillogó poharak, egészen exkluzívvá, ünneoivé varázsolja. Csak a sajttal töltött főétel a rántotthús hiányzik. Hamarosan azt is behozza Judit. Egy nagy tányéron egy kicsi és egy dupla akkora nagy szelet kaínálja magát. Judit leteszi és leül. Vár. Béla int, hogy Judit vegyen. Judit vár, és int, hogy Béla vegyen. Béla kezében a kés és a villa. Vár. Béla egyre dühösebb lesz, majd lecapja a kést és a villát, felugrik a helyéről, és a közönségnek mondja.)
-Ha a nagyobbikat veszem, akkor egy ronda, önző, egoista disznónak érzem magam, aki eleszi hőn imádott felesége elől a legjobb falatokat. Ha a kisebbet, a feleségem le fog vágni egy darabot a sajátjából, ami valószínűleg nagyobb lesz, mit amennyi járna nekem, tehát én is le fogok vágni egy kicsit, hogy egyforma legyen, és ennek soha nem lesz vége, soha nam lesz igazságos. Mindketten csalódottak leszünk. A gyönyörűnek indult este így is, úgy tönkeremt. 
Édes hölgyim! Ha csak két szelet valami áll rendelkezésre, Próbálják még a konyhában, tálalás előtt elosztani, és a tányéron felszolgálni.
Nézzük, hogyan tovább.
(Béla visszül a helyére, a szalvétába törli a száját, majd feláll.) 
Sajnos elment az étvágyam. Ma a kanapén alszom. (hátra kimegy)
 
J.- (Egy szót nem ért az egészből. Meredten néz maga elé, sírdogálni kezd, majd kézzel megfogja a kisebbik szeletet, és majszolni kezdi..Mikor elfogyott feláll, elkezdi az asztalt leszedni, közben hozzálát a nagyobbik szeletnek. Kint nagy csörömpölés. Jobbról balra kimegy, kezében a maradék hússal.)
-Majd holnap mosogatok. Csak ne szeretném úgy...
 
B.- (Éjjel van. Béla hátulról még köntösben a konyha felé oson. Kis idő múlva egy almával a kezében visszajön)
Elkéstem. Már megette. (megmutatja az almát a közönségnek) Ez legalább nincs panírozva. Nincs benne szénhidrát. (Nagyot harap az almába, és ahol jött, kimegy)
 
FÜGGÖNY  
 
 
 
 
 
 
  
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.